Ga direct naar de inhoud

Tom Boonen

Won De Ronde in 2005, 2006 en 2012

Velen stellen zich in het voorjaar van 2005 de vraag of de jonge Tom Boonen de afstand wel aankan. 260 kilometer, het is toch wat anders dan de semi-klassiekers die hij in 2004 binnenhaalde, zoals de E3-Prijs, de Scheldeprijs en Gent-Wevelgem. "Tornado Tom" geeft alle criticasters lik op stuk door zich in de finale in een kopgroep van 6 te nestelen, met grote namen als Klier, Van Petegem en Zabel. Op 9 kilometer van de meet haalt Boonen zelf Van Petegem terug, die een gooi doet naar zijn derde Ronde-zege. Boonen wacht niet en plaatst meteen een splijtende demarrage. De anderen twijfelen een fractie, de vogel is gaan vliegen.

http://rvv.pro.p.assets.flandersclassics.be/files/1287/original/win05_medium.jpg?1343740983

Boonen haalt op amper 24-jarige leeftijd zijn eerste Ronde van Vlaanderen binnen, het begin van een droomjaar. Een week later realiseert hij de dubbel door Parijs-Roubaix te winnen, later dat jaar wint hij twee ritten in de Tour en vooral, hij kroont zicht tot wereldkampioen wielrennen in Madrid. De "vloek van de regenboogtrui" krijgt geen vat op Boonen. Hij rijgt begin 2006 de zeges aaneen en start dan ook als grote favoriet in de Ronde van Vlaanderen. Zijn ploeg controleert de koers perfect en wanneer Leif Hoste demarreert op de Valkenberg plakt Boonen aan het wiel. In een spurt met twee is de veel tragere Hoste geen partij voor Boonen, die als wereldkampioen de Ronde wint. Een mijlpaal in zijn schitterende loopbaan. 

http://rvv.pro.p.assets.flandersclassics.be/files/1288/original/photo13.jpg?1343740988

In de daaropvolgende jaren slaagt Boonen er niet in het pleit in zijn voordeel te beslechten, tweemaal ziet hij zijn ploegmaat Stijn Devolder winnen vanop de tweede rij. Het zijn niet de meest gelukkige jaren voor de "Bom van Balen", door een cocaïneschandaal en het nodige fysieke leed schrijven velen hem voortijdig af. Zeker wanneer een indrukwekkende Fabian Cancellara Boonen in 2010 uit het wiel rijdt op de Muur van Geraardsbergen. Maar Boonen slaat terug en kroont zich in 2012 tot koning van het voorjaar. Hij is de eerste renner die een compleet vernieuwde Ronde van Vlaanderen wint. Na een zware Ronde met driemaal de Oude Kwaremont en Paterberg vloert hij in Oudenaarde de Italianen Ballan en Pozzato in de spurt. 

http://rvv.pro.p.assets.flandersclassics.be/files/1275/original/© Lieven De Cock-4483.jpg?1343732293

nog 38 dagen en het is zover!
Flanders Classics